İstanbul’un cazibe merkezi Gaziosmanpaşa
Gaziosmanpaşa’da gerçekleşen yatırımlar hakkında Milliyet’e konuşan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, “İlçedeki kentsel dönüşüm ve ulaşım ağının yaygınlaşması ile ilçemizi yaşanabilir modern bir şehre dönüştüreceğiz” dedi.
Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta ilçedeki yatırımları Milliyet’e anlattı. İstanbul’un Gaziosmanpaşa ilçesinin her bir giriş- çıkış noktasında kentsel dönüşümün mevcut olduğunu belirten Başkan Usta, “İstedik ki ilçeye gelen her misafir bu kentsel dönüşümü görsün” dedi.
- İlçedeki ulaşım sorunu için ürettiğiniz projeler nelerdir?
Kuşkusuz şehirleşmenin en büyük sorunu ulaşımdır. Bu durumda yerel yönetimler olarak bize düşende bu sorunları çözmek. Biz metroyu çok önemsiyoruz bu metro ağı sayesinde ilçemizde yaşan vatandaşlar veya ilçemizi gezmeye gelen misafirlerin en kolay şekilde gidecekleri yere ulaşmasını sağlamak birinci önceliğimizdir. Projeleri devam eden 3 önemli Metro hattı ilçemizi çok ilgilendiriyor. Hatta bir metro ağı çemberine alıyor. Şuanda yapımı devam eden Kabataş-Mecidiyeköy, Eyüp Gaziosmanpaşa Mahmutbey metro hattının 4 istasyonu ilçemizde. Metrolar sadece ulaşım problemini çözmüyor şehri diğer ilçeleriyle birleştiriyor. Bu metro hatlarının 2019 yılının başında hizmete girmesi bekleniyor. Kazlıçeşme- Söğütlüçeşme iki çeşmeyi birbirine bağlayacak, Zeytinburnu, Bayrampaşa, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Mecidiyeköy ve Anadoluyakasına geçecek büyük bir metro projesi daha var. Bu planlanan metro projesi de Gaziosmanpaşa’nın merkezinden geçiyor.
Bir diğer metro projesi ise inşallah Büyükşehir Belediye Başkanımızın da hassasiyetle üzerinde durduğu metro projesinin temelini atarak bölge halkının hizmetine sunmayı istiyoruz. Vezneciler, Fatih, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Küçükköy, Mahmutbey, Kabataş metrosunda kesiştiği nokta Sultangazi bölgesine uzanan çok büyük bir metro projesi. Akabinde de Arnavutköy ve 3. Havaalanına entegre bir hat olacak. Bir şehrin ulaşım problemini çözemediyseniz bir kere o şehri şehirleştiremezsiniz.
Kesinti hissedilmeyecek
- İlçede hayata geçirilecek Kapalı Ring Sistemi’nden biraz bahseder misiniz?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın katkılarıyla önemli bir çalışmayı hayata geçiriyoruz. İlçe genelindeki tüm yüksek gerilim hatları sökülerek, yer altına alınacak. BEDAŞ ile yapılan ortak çalışmayla, tehlike saçan ve görüntü kirliliğine neden olan yüksek gerilim hatları, yer altına alınan sisteme entegre edilecek. Kabloların yer altına alınmasını kapsayan ‘Kapalı Ring Sistemi’ ile Gaziosmanpaşa’da arıza kaynaklı elektrik kesintileri artık son bulacak. Kapalı ring sistemi için pilot ilçe seçilen Gaziosmanpaşa’da artık elektrik kesintilerinden ilçe halkı etkilenmemiş olacak. 90 milisaniye içerisinde sistemin kendisini ayağa kaldırdığı ve vatandaşın kesintiyi sadece göz kırpma seviyesinde hissettiği projenin yakın zamanda tamamlanması hedefleniyor.
- İlçede gerçekleştirilen sportif faaliyetler nelerdir?
İlçemizde ciddi bir genç nüfus var. Bu potansiyeli sporsuz yönetmek zor. Eğitimin başında spor geliyor. Biz göreve gelene kadar ilçede spor yapacak bir alan yoktu. Şuanda yapımı biten yarı olimpik yüzme havuzumuzu yakında hizmete açacağız. Spor kompleksimiz var onu da en kısa sürede hizmete alacağız. İlçede ufak tefek spor salonu, halı saha ve sahalarımız var onları yeniliyoruz. Önceliğimiz öğrencilerimiz için okullardaki spor salonları, onları da yeniliyoruz. İlçede yıkılan stadyumun yerine modern bir stadyum yapıyoruz. 5000 kişilik 100 milyon TL’lik bir yatırım. Öte yandan spora ve sporcuya verdiğimiz önemle Türkiye’de bir ilke imza attık. Belediyeler arasında bir ilke imza atarak Masa Tenisi Okulu projesini hayata geçirdik. Masa tenisini bölgemizde, ilçemizde, ülkemizde tanıtmak ve geliştirmek istiyoruz. Bu anlamda Gaziosmanpaşa Belediyesi olarak üzerimize düşeni yaptık. Gençlerimiz spor yapma isteği duydukça bizler de spor alanları yapmaya devam edecek ve onları destekleyeceğiz. İlçede sportif yetenek ve kabiliyete sahip çocukları belirlemek amacıyla ‘Sporda Yetenek Tespiti’ projesini hayata geçirdik. Proje kapsamında çocukların hangi spor dalında yeteneği varsa o alanda Gençlik ve Spor Kulübü ile Yaz Spor Okulları’na yönlendiriliyor.
Dijital belediyecilik
- Mobil belediyecilik hizmetinin vatandaşlara ne gibi yararları oldu?
Yerel yönetimlerin teknolojik anlamda en ileri yüzeyde hizmet vermesinin kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz. Artık vatandaşımız belediyeye kadar yorulmadan bilgisayar başında her işlemini en iyi şekilde oturduğu yerden yapabiliyor. Zabıtamız sahada denetim yaparken elindeki İPad’ten her veriye anlık cevap verebiliyor. İletişim yöntemlerinin her şeklini kullanıyoruz ve en kısa sürede geri dönüş yapıyoruz. Önümüzdeki süreçlerde mobil ve bireysel belediyeciliğin yerini artık dijital bir belediyecilik alacak.
Gençlerin gelişimine katkı
- Gençlerin gelişimi için gerçekleştirdiğiniz projeler nelerdir?
Önceliğimiz her mahalleye bir bilgi evi açmak. İlçemizde eğitim gören öğrencilerin büyük bir kısmına eğitim vermeyi hedefliyoruz. İlçemizde şuan 10 bilgi evi bulunmaktadır. Her mahallede bir Bilgi Evi’ni açarak bu kapasiteyi arttırmayı hedefliyoruz. Gençlerimiz hem bilgi evlerinde hem de gençlik merkezimize takviye eğitimin yanı sıra kültürel ve sanatsal eğitim vererek gelişimlerine katkı sağlıyoruz. Bilgi Evleri ve Gençlik Merkezi’nde öğrencilere, takviye eğitimlerin yanı sıra lise ve üniversite sınavlarına hazırlık dersleri, hızlı okuma, akıl oyunları, bilgisayar, diksiyon, görsel hafıza teknikleri, işaret dili, İngilizce, drama, tiyatro, ney, keman, bağlama, Osmanlıca, fotoğrafçılık, resim, gitar, origami, kaligrafi gibi kurslar veriliyor.
Türkiye’de ilk kez kişiye özel belediyecilik
100 bin hane tek tek ziyaret edilerek insanımızın talep ve isteklerini hızlı bir şekilde alıp duasını ve gönlünü kazanmaya çalıştık. Sosyal belediyecilikte ulusal ve uluslararası alanda çok özel ödüllere layık görüldük. Bunlardan biri engelli vatandaşlarımızın her anlamda yanında olmak ve farkındalık yaratmak için alanlarında araç parkını önlemek ve bu tip alanlarda farkındalık oluşturmak amacıyla trafik düzenleme çalışmaları gerçekleştirdik. Bu projemiz Türkiye’nin belediyecilik anlamında en prestijli ödülleri olarak bilinen Altın Karınca Belediyecilik Ödülü’nü aldı.
Bir diğer ödül alan projemiz ise Kişiye Özel Belediyecilik Projesi. Proje kapsamında vatandaşların evlerine yaptığımız ziyaretlerle ihtiyaçlarını tespit ederek yardımda bulunuyoruz. Bu projeyle Uluslararası Halkla İlişkiler Ödülü’ne layık görüldük. LondraMerkezli Uluslararası İlişkiler Derneği (IPRA) tarafından kamu sektörü dalında Altın Küre Ödülü’nün sahibi olan belediyemiz, Kişiye Özel Belediyecilik Hizmeti’ni Türkiye’de ilk kez hayata geçiren belediye olma özelliğine sahiptir.
Trafik sorununa neşter vuruluyor
Gaziosmanpaşa’nın ulaşım imkânları her geçen gün artıyor. Gaziosmanpaşa Belediyesi’nin İBB ile ortak yürüttüğü Mecidiyeköy-Gaziosmanpaşa-Mahmutbey Metro Hattı çalışmasında sona yaklaşıldı. Toplam uzunluğu 24.5 km olan metro hattının 4 durağı Gaziosmanpaşa’da bulunuyor. Akşemsettin, Kazım Karabekir, Karadeniz ve Yeni Mahalle’de durakları bulunacak metro hattı ile İstanbul’un her noktasına hızlı ve daha güvenli şekilde yolculuk edilebilecek. Yakın zamanda tamamlanacak metro hattında 300 vagon hizmet verecek. Sürücüsü olmadan hareket edebilen yüksek teknolojiye sahip araçlar ile Gaziosmanpaşa da ulaşımda tercih edilen bir konuma yükselecek. Öte yandan Gaziosmanpaşa’da trafiğin tıkanan damarlarını büyük ölçüde açan karayolu tünellerine bir yenisi daha ekleniyor. Bu kapsamda Gaziosmanpaşa- Eyüp yoluna bir karayolu tüneli inşa ediliyor. Yapımına başlanan tünel, Gaziosmanpaşa Caddesi ile Silahtarağa Caddesi’ni birbirine bağlayacak. Yapılacak tünelle birlikte trafik rahatlayacak.
‘Umudun Çocukları’na Sosyal Proje Ödülü
Gaziosmanpaşa Belediyesi, ilçede çeşitli sebeplerden dolayı suça karışmış gençlere yönelik ‘Umudun Çocukları’ isimli bir proje başlattı. Türkiye’de ilk kez Gaziosmanpaşa Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje kapsamında meslek edindirme kurslarında sosyal, psikolojik ve mesleki eğitim alan gençler, eğitim sonunda istihdam edilerek topluma kazandırılıyor.
Gaziosmanpaşa Belediyesi, Yerel Yönetimler Proje Yarışması’nda Sosyal Projeler kategorisinde ‘Umudun Çocukları Projesi’ ile birinci oldu. Ödül törenine katılan Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, birincilik ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.
Kamuda ilk yazılım eğitimini biz veriyoruz
- Geliştirdiğiniz ROBOGOP Projesi öğrencilerin üzerinde nasıl bir etki bıraktı?
Bilgi Evleri’nde eğitim gören öğrencilere yönelik geliştirilen ROBOGOP Projesi ile yazılım, kodlama ve 3D printer eğitimi vererek geleceğin mucitlerini yetiştiriyoruz. Türkiye’nin bilişim alanında etkinliğinin arttırılması ve teknoloji üretiminde lider ülke olabilmesini amaçlayan proje hızla devam ediyor. ROBOGOP projesiyle çocuklarımıza sadece teknolojiyi kullanmayı değil onu üretebilmeyi ve tüm dünyaya örnek olabilecek yazılımcılar yetiştirmeyi hedefliyo ruz. Vermiş olduğumuz bu eğitimlerde kodlama dilini, program yazabilmeyi, kendi ürettikleri robotu hareket ettirebilmeyi ve bu eğitimlerle çocukların analitik düşünme kabiliyetlerini, ufuklarını geliştirmeyi amaçlıyoruz.
Kadınlara özel kültür ve sanat merkezi
Gaziosmanpaşa Belediyesi, aile kurumunun yapı taşı olan kadınlara özel Zat-ı Gül Hanım Kültür ve Sanat Merkezi’ni hayata geçirdi. 2 bin metrekarelik bir alana inşa edilen kültür merkezinde sergi salonu, toplantı salonu, bilgisayar laboratuvarı, derslikler ve spor salonları bulunuyor. Gazi Osman Paşa’nın eşi Zat-ı Gül Hanım’ın adını alan merkezde eğitim faaliyetlerinin yanı sıra birçok etkinlik ve atölye çalışmaları ile Gaziosmanpaşalı kadınların sosyo-kültürel gelişimlerine katkı sağlanarak hayatın içinde daha güçlü yer alabilmeleri hedefleniyor.
Röportaj: Eren AKA