Bodrum İhtisas Spor Kulübü,Genç Bodrum'un yüzü
Voleybol ve basketbolda başarıdan başarıya koşan Bodrum İhtisas Spor, geçtiğimiz aylarda Karşıyaka Basketbol Okulları ile de bir protokol imzalayarak bu kulübe sporcu yetiştirmeye başladı.
Bodrum İhtisas Spor Kulübü Başkanı Cem İpçi, şu sıralar altyapısıyla birlikte toplam 300 sporcunun sorumluluğunu üstleniyor. Voleybol ve basketbolda başarıdan başarıya koşan Bodrum İhtisas Spor, geçtiğimiz aylarda Karşıyaka Basketbol Okulları ile de bir protokol imzalayarak bu kulübe sporcu yetiştirmeye başladı. Voleybolda ise genç sporcular adeta rakip tanımıyorlar. Bu sene, Küçük Kızlar, Yıldız Kızlar, Genç Kızlarda il birinciliğine oturan kulüp, Yıldız Kızlar Voleybol Türkiye finallerinde oynamaya hak kazandı. Bodrum İhtisas Spor Kulübü sporcuları, tamamı Bodrum altyapıda yetişen oyuncularıyla Bodrum'un adını Türkiye'ye duyurmaya devam ediyor. 2003 yılında kurduğu kulübü, kendi çabalarıyla bugünlere dek getiren Cem İpçi ile Bodrum'un yüz akı gençlerini konuştuk.
Daha önce voleybolla duyuruyordunuz Bodrum'un adını. Şimdi basketbolda da iddialısınız. Basketbol şubesi ne zaman kuruldu?
4 yıl önce basketbol şubesini açtık. Geçen yıl Karşıyaka ile kulüp olarak bir anlaşma yaptık. Karşıyaka'nın basketbolda isim hakkını kullanıyoruz burada. Karşıyaka Bodrum Basketbol Okullarıyız. Bizim açımızdan çok güzel bir gelişmeydi. Çalışmalara Bodrum Anadolu lisesinde devam ediyoruz. Bu yıl ilk kez minik erkeklerde müsabakalara katılıyoruz. Bodrum'da basketbolun mazisi çok daha eskiye dayanıyor. 15 yıl önce çok başarılı çalışmalara da imza atılmış. O nedenle basketbolu sürekli takip eden bir kitleden söz edebiliriz. Aynı zamanda Karşıyaka sempatizanlığı da var Bodrum'un yerlisinde. Bu anlamda yaptığımız protokolle birlikte çok yoğun ilgi gören bir çalışmayı da başlatmış olduk. Şu anda 60'a yakın öğrencimiz var. Minik ve küçük takımlarımızı da kurduk.
BODRUM İHTİSAS TÜRKİYE FİNALLERİNDE
Voleyboldaki başarılarınızdan söz eder misiniz biraz? Ödüllere de doymayan bir kulüpsünüz bildiğim kadarıyla.
Voleybolda iki yıldan beri en fazla lisanslı faal sporcu sayısına sahip kulüp olduğumuz için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü'nden ödül alıyoruz. Bu oyuncular, kağıt üzerinde lisanslı değil. Hepsi sahaya çıkan, müsabık oyuncular. Altyapımız, Gençler, Yıldızlar, Küçükler ve Minikler olmak üzere dört kategoriden oluşuyor. 2003 yılından bu yana 17-18 il birinciliğimiz var. Bölge birinciliğimiz var. Bölgesel ligde oynayan ve kendi altyapı takımlarımızdan oluşturduğumuz A takımımız var. Bu sene üçüncü ligde oynayacak.
Büyük kulüplere sporcu kazandırdınız mı?
Fenerbahçe, Vakıfbank, Eczacıbaşı gibi takımlara oyuncular verdik. Yıldız milli takım kamplarına davet edilen sporcularımız var halen.
Kaç sporcu var bünyenizde?
Lisanslı 100 sporcuyu geçtik. Basketbol ve voleybolda toplam lisanslı sporcu sayımız bu. Spor okullarıyla beraber 300'e yakın sporcumuz var kulübümüzde.
Yaz programlarınız başladı. İlçe dışından katılımlar var mı?
Bizim çalışma takvimimiz belli. Yaz döneminde sadece gün ve saatleri değişiyor. Hafta içi yarışmacı takımlarımız çalışıyordu. Şimdi tüm çalışmaları hafta içine alıyoruz. Pazartesi, çarşamba, cuma voleybol, geri kalan günler basketbol çalışıyoruz. Yaz tatillerinde spor okullarımıza İstanbul, İzmir ve Ankara'dan çocuklarımız geliyor. Bizim dışımızda gelişen bir durum aslında ama beni mutlu ediyor. İzmir Arkas'tan, Karşıyaka'dan antrenörler, öğrenciler için Bodrum İhtisas'a gönderin diyor velilere. Bizim için önemli bir referans.
Siz de eski bir voleybolcusunuz. Biraz kendinizden söz eder misiniz?
Ben Bursalıyım. Bursa Erkek Lisesi'nde ve Sönmez Filament'te voleybola başladım. Daha sonra Galatasaray'da oynadım. Sonra SSK ve ardından Bursa Emniyet'de oynadım. 1998'de bıraktım ve Bodrum'a geldim. Bodrum Belediyespor'da dört yıl çalıştım. Çok da iyi başarılara imza attık. Küçük kızlarda il birincisi olduk, Türkiye finallerine gittik. Daha sonra 2002'de ayrıldım. Ve kendi spor kulübümü kurmaya karar verdim.
Kulübünüz giderek daha başarılı işlere imza atıyor. İlçe dışına ve hatta il dışına çıktınız bu başarılarla. Destek bulabiliyor musunuz?
Geçtiğimiz sene yaz sonunda Kartaca Turizm, Eskiköy, Sünger Pizza ve Gold Center bize ciddi şekilde destek veren firmalardı. Bodrum Belediyesi, il dışındaki konaklamalarımızı ve il içerisinde de ulaşım ihtiyacımızı karşılamaya çalışıyor. Elbette desteğe ihtiyacımız var. Bu yıl çıkardığımız 8 takım vardı. Her bir takım için malzeme, forma, ulaşım gibi giderlerimiz var. Bunları kendi çabamızla ve velilerimizin desteğiyle karşılamaya çalışıyoruz şimdilik. Aslında senelik sponsorluk anlaşmaları yapmamız gerekiyor. Ama galiba sunum ve pazarlama konusuna yeterince vakit ayıramıyoruz.
Özel sektöre yol gösterme açısından, sponsorluk yapmak isteyenler için öneriniz nedir?
Aslında Gençlik ve Spor il Müdürlüğünden ulaşmak çok kolay hangi takımların ne kadar aktif olduğu bilgisine. Kaç lisanslı sporcusu ollduğunu öğrenebilirler. Buna göre destek verilirse çok adil olur. Buna sponsorluk olarak bakmak da yanlış. Bu aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi bana göre. Sporcularımız, Bodrum'un adını Türkiye'ye duyuruyor. Bu anlamda arkalarında bir destek görmek onların motivasyonunu da direncini de artıracaktır. Biz bu açıdan bakıyoruz olaya. Tabii ki maddi beklentilerimiz var. Ve ne yazık ki zaman zaman başarılı olduğumuza pişman olduğumuz dönemler de yaşamıyor değiliz. Örneğin sadece Türkiye finallerinin bize maliyeti 11 bin liraydı. 8 günlük bir turnuvaydı. Bunlar bir araya geldiğinde ortaya çok ciddi rakamlar çıkıyor bizim için. Dolayısıyla özel sektörden de sponsorluk beklentilerimiz var elbette.
BODRUM'UN ADINI SPORLA TANITIYORUZ
Bodrum'un spor altyapısı açısından en büyük ihtiyacı nedir size göre?
Bodrum'da spor salonuna ihtiyaç var. Bu konuda çok talep geliyor bize. Istanbul, İzmir'den burada kamp yapmak isteyen kulüpler oluyor. Antalya ile kıyasladıklarında orayı tercih ediyorlar. Oradaki otellerin içinde kapalı spor alanarı var. Biz ancak otel dışında temin edebiliyoruz salonu. Otelin içindeki sahalar kapatılsa aslında kamp mekanı olabilecektir. 28 kolej, altyapı spor kulübü burada kamp yapmıştı. Böyle bir potansiyel var. 17-30 Haziran tüm okul, kolej ve altyapı spor kulüplerinin kamp yaptığı tarihler. Ne yazık ki Antalya'nın onda biri kadar takım yok şu an Bodrum'da. Oteller içinde açık basketbol, tenis, voleybol sahası var ki hiçbir müşteri kullanmıyor. Onların üzerini kapatmak çok yüksek maliyet değil aslında. Bu tür girişimler yapılabilir. Önemli Bodrum açısından. Biz kulüp olarak şu an Bodrum Anadolu Lisesi'nin salonunu kullanıyoruz mesela.
Kulüp olarak hedefiniz nedir?
Kulüp olarak hedefimiz, asıl kadrosu kendi yetiştirdiğimiz çocuklardan oluşan ligde bir takım. Altyapıdaki genç çocuklara tecrübe deneyim kazandırmayı hedefleyen bir lig takımı kurmak. İzmir'den İstanbul'dan deneyimli birkaç oyuncu ile mücadele edecek bir takım yaratmak. Spor okulumuzun kalitesini artırmak. Altyapıdaki gerek çalıştırdığmız antrenörlerle, çalıştığımız tesislerle hizmet kalitesini artırmak. Bütün bunlar hedeflerimiz arasında.
Aynı zamanda okul takımlarını da çalıştırıyorsunuz değil mi?
Bünyemizde 6 antrenör var. Hepsinin bir okul takımı çalıştırmasına dikkat ediyoruz. Ben TED'de çalıştırıyorum mesela. Hepimiz bir okuldayız. Önümüzdeki sene de basketbol koçlarımız aynı şekilde okullarda çalışacak. Bodrum yarımadasındaki çocuklara ulaşmaya, kriterlere uygun çocukları tespit etmeye çalışıyoruz bu şekilde. Bu arada hemen eklemek istiyorum. Halk Eğitim'in bize çok büyük desteği oluyor. Çalışan antrenörleri ders saati üzerinden ücretlendirebiliyor. Bu da sporcularımız için önemli bir katkı.
Bodrum'da voleybol denildiğinde ilk akla gelen isim Bodrum İhtisas... Kurulduğunuz günden bu yana ne gibi bir süreç yaşadınız voleybolda?
Şunu söyleyebilirim ki biz Bodrum yarımadasında voleybolu yaygınlaştırdık. Örneğin ilkokullarda ilk takımı biz çıkardık. Voleybolda Ilkokullarda grup yapılamadığı için Cumhuriyet İlkokulunu, ilçemizde başka bir ilkokul takımı olmadığı için Muğla'daki gruba vermişlerdi. Ama şu anda voleybolda en çok katılım Bodrum'da oluyor. 2014 yılına kadar Bodrum'da bir kulüp yoktu voleybol için mesai harcayan. Cemal Uslu'da biz başlattık voleybol çalışmalarını. TED Kolejinde, lise, ortaokul, ilkokul takımlarını iki yıldan bu yana biz çıkarıyoruz. Liselerde maçlar A ve B kategorisi olarak ikiye ayrılıyor. İkisinde de Bodrum takımı birinci oldu. A kategorisinde BAL, B kategorisinde de TED oldu. Hepsi Bodrum İhtisas Spor Kulübü'nün öğrencileri. Bu gurur verici bizim için.
Çocuklar ve gençler için takım sporları neden önemli?
Klişe olacak belki ama önce kötü alışkanlıklardan uzak kalmaları için. Daha düzenli, planlı bir hayat yaşamaları için. Okul dışı zamanlarını planlamasını programlamasını öğretiyor bu sporlar. Çocukların özgüvenini geliştiriyor. Takım sporu yapıyorlar, paylaşmayı öğreniyorlar. Bu dönemdeki çocukların özellikle büyük eksikliği birlikte bir şey yapabilmek, takımın menfaaatleri için kendi menfaatelrini geri planda tutabilmek. Bunları öğreniyorlar. Uzun süre devam edenler başarılı oluyorlar. Ailelerden çok olumlu reaksiyonlar alıyoruz.
Bodrum İhtisas Spor Kulübü olarak farklı etkinlikler de düzenliyorsunuz bildiğimiz kadarıyla. Biraz bahseder misiniz?
Yıl içinde bir sürü etkinliğimiz var. Okulların açık olduğu dönemlerde, sık sık yakın illere bir iki gecelik kamp programları düzenliyoruz. Çocukların, ailelerinden ayrı kaldıklarında küçük problemleri çözebilmelerini sağlamayı amaçlıyor bu programlar. Aynı zamanda profesyonel sporcularla bir arada olarak deneyim kazanmalarını hedefliyoruz. Bu dönemlerde iletişim araçlarını kısıtlıyoruz örneğin. Bu onların bireysel gelişimlerine büyük katkı veren bir deneyim oluyor.
Röportaj: Selda Öztürk
RÖPORTAJA AİT RESİMLER
0 0 0 0 0 0Bodrum Muğla Spor Kulübü